top of page

SZTE KOLLÉGIUM

2022

Szeged

terv

A tervezési helyszín telke sarok helyzetű, északról a Liliom utca, keletről a Semmelweis utca határolja. Két új épületszárnyat helyeztünk el a telken belül: az elbontott vendégház helyére került a meglévő kollégium bővítéseként értelmezhető egyik épületszárny lapostetős („B” épület), míg a meglévő kollégiumtól délre, a jelenleg beépítetlen területre egy önálló kollégium egyszerű, lapostetős tömege kerül („C” Épület).
Mindkét új kollégiumi épület középfolyosós elrendezésű, hasonlóan a meglévő kollégiumhoz. A középfolyosók párhuzamosak az utcai telekhatárral, így a lakóegységek egy része az utca felé, a másik rész e hátsókert felé tájolt. A földszinten a közösségi funkciók kerültet elhelyezésre (tanulószoba, számítógép terem, pihenő). A szobák jellemzően kétágyasak, saját zuhanyzóval, mosdóval. A szállodai szobákhoz hasonló kialakítás lehetővé teszi a kollégium nyári időszakban vendégszállóvá alakítását. A folyosók végén minden szinten
kialakításra kerültek a legfontosabb kiegészítő és háttér funkciók: mosószárító helyiség, takarítószer tároló és szeméttároló helyiségek. A lépcsőházzal szemben pedig a konyha és a pihenő terek kaptak helyet.
Az új épületszárnyak jellemzően klinker lapburkolattal borítottak, amely egyszerre illeszkedik Szeged hagyományos építészetéhez és egyszerre költséghatékony és időtálló, igényes homlokzatburkolat. A tégla kiosztási módja azonban eltér a hagyományostól. Az épület általános homlokzatfelületén a lapok álló helyzetűek, és rövidebb élükkel helyezkednek el kötésben, míg egyes ablakok közötti felületeken az elemek vízszintes helyzetűek, ahol szintén a rövidebb oldalukkal kerülnek kötésbe. A ritmikusan váltakozó rakásmóddal egy fonatszerű homlokzati kép alakul ki. Az új épületek földszinti homlokzatain a klinker burkolattal azonos vastagságú, ragasztott mészkőlap burkolat kerül elhelyezésre.

Anchor 1
bottom of page